professionell vård och rengöring av mattor

Rekommenderad och vård och rengöring av mattan

Om du ser din matta som en investering, kommer regelbunden rengöring att skydda denna investering. Korrekt vård skyddar mattans yta och håller den attraktiv i många år. Regelbundet underhåll är inte tidskrävande eller svårt, och det kräver bara grundläggande verktyg och produkter.

Välja en dammsugare som inte förstör din matta

Den dammsugare du väljer kan spela en stor roll i din mattas liv. Genom att spendera mer pengar på en högkvalitativ maskin, kan du se till att du får bort allt skräp djupt nere i fibrerna. Leta efter en apparat som har certifierats av mattspecialister.

Regelbunden dammsugning

När människor och husdjur rör sig runt i ditt hus varje dag kommer smuts och skräp att falla på mattans fibrer. Utan regelbunden dammsugning kan denna smuts bädda sig in i mattan. Permanent skada och nedsmutsning kan uppstå om du tillåter att skräp gräver sig ner i fibrerna utan att ta bort det. Det rekommenderas att du dammsuger minst en gång i veckan.

Ta bort fläckar från din matta omedelbart

När fläckar uppstår, var noga med att de tas bort snabbt. Ju längre tid en fläck sitter på fibrerna desto svårare kan den vara att få bort. Lyft av så mycket av fläcken som möjligt med en smörkniv, sked eller mjuk trasa. Därefter fuktar du en absorberande trasa med vanligt vatten och duttar upp så mycket av fläcken som möjligt. Du kan också lägga en droppe diskmedel eller två på duken om du vill. Fortsätt duttandet för att avlägsna så mycket av missfärgningen som möjligt. Om missfärgning kvarstår, applicera en liten mängd väteperoxid på området och låt det sitta i en timme. torka sedan försiktigt av fläcken med en fuktig trasa för att slutföra fläckborttagningen.

Klippvård för mattan

Du kan märka av små ojämnheter och lösa fibrer i mattan. I stället för att dra i dessa problematiska områden, skär av dem jämnt längs toppen av fibrerna. Dragning kan resultera i fula ojämnheter genom mattan. Om brännskador uppstår, använd böjda, små fingernagelsaxar för att klippa bort de brända fibrerna. Om det brända området är stort, överväg att ersätta området istället för att trimma.

Professionell rengöring av mattor

Regelbunden professionell rengöring är en viktig del av det löpande underhållet. Med tiden kan nedsmutsning leda till en gradvis mattning av färger eftersom smuts döljer mattans färger. De flesta experter rekommenderar en professionell rengöring var 12 till 18 månader. Varmvattenutvinning är vanligtvis den mest effektiva rengöringsmetoden. Även om du kan hyra utrustning för att utföra denna typ av ångrengöring, kommer en professionell städfirma i Järfälla generellt att ge bättre resultat.

När du förstår grundläggande underhåll av mattan kan du börja arbeta för att förhindra fläckar och nedsmutsning. Genom att placera dörrmattor vid ingångar och utgångar kan stoppa mycket smuts från att nå dina golv och mattor. Att undvika skor i huset och möblera om är två andra sätt att förlänga livslängden på din matta.